Lakásfelújítás ✓Betonozás

A betonozási munkák hallatán mindenkinek a régmúlt technikák ugranak be, ahogyan munkások állnak a betonkeverő mellett és találomra lapátolják a szükséges összetevőket a keverőgépbe. Mára bizony ez a folyamat is megváltozott. Először is tisztázni kell, hogy milyen területen történik a betonozási munka. Ha ez megvan, akkor jönnek a statikai számítások és tervezés, majd a megfelelő összetételű beton megválasztása. Ezután veszi csak kezdetét a munka.

Az anyag összetételére külön kitérnék:

Gépi keverés megrendelésre:  Bizonyára találkoztak már betonszállító teherautóval. Amit tudni kell erről az anyagról az röviden annyi, hogy nagyüzemi körülmények között, válogatott és méret szerint osztályozott sóderből és komoly, számítógép vezérlésű adagolórendszerrel keverik össze az anyagot. Külön szabványok szerint osztályozva a készülő terméket. A szállítólevél mellé mindenképpen járnia kell egy megfelelőségi tanúsítványnak, ami tartalmazza a felhasznált anyagokat, sűrűséget, súlyt és térfogatmennyiséget is. A későbbi problémák elkerülése érdekében ezt a bizonylatot jól őrizzük meg. Érdemes tudni, hogy minden a betonkeverő üzem területéről elszállított anyagból még a helyszínen mintát vesznek és ellenőriznek. Tehát kevés arra az esély, hogy nem a megfelelő minőségű anyagot kapnánk. Valamint biztosak lehetünk abban is, hogy egy esetleges utánrendelés alkalmával is pontosan ugyanazt az összetételű anyagot kapjuk.

Kézi keverésű beton A kézi keverésű beton sem a szó klasszikus értelmében vett kézi keverés. Csupán eltér a nagyüzemi körülményektől. Itt is pontosan kimért anyagmennyiségek hozzáadásával és megfelelő időtartamú keveréssel készül a beton. A felhasznált sóder szintén méretre osztályozott, és minden szennyeződéstől megtisztított kell legyen. Általában kisebb lakásfelújítási  munkálatok alkalmával érdemes ily módon elkészíteni. Ha nagy tömegű anyagra van szükség, akkor ritka a kézi keverés.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.